Pizza |<br/> Billig Studentmat

måndag 19 september 2011

Pizza

Pizza är underbart gott och om man gör den själv kan man komma undan rätt billigt! Det som är dyrast att köpa när man ska göra pizza är osten, men om man nu har några gamla kanter ost hemma så är det ett perfekt tillfälle att göra pizza!

Pizzadeg
Jäst 25 gram
Vatten 2.5 deciliter
Vetemjöl 7 deciliter
Olja 2 matskedar
En nypa salt

Börja med att smula ner jästen i en bunke och tillsätt sedan ljummet vatten (Ta inte allt vatten på en gång), om du har för kallt vatten så "aktiveras" inte jästen och om du har för varmt vatten så dödar du den. Rör sedan runt tills jästen är helt upplöst och tillsätt resten av vattnet.
Nu är det dags att hälla i oljan och saltet för att sedan följa upp med vetemjölet. Tänk på att inte hälla i allt vetemjöl på en gång, då kan det bli väldigt klumpigt. Använd gärna en elvisp så går det snabbare. När degen är len och följsam så är den färdig till att börja jäsa. Lägg nu degen under en kökshandduk och låt den jäsa i 30-40 minuter.

När degen har jäst färdigt så är dags att börja forma pizzan! Släng ut degen på valfri ren yta som du täckt med ett tunt lager mjöl och börja knåda tills den känns bra. Sen så är det bara att kavla ut till valfri form. Vissa föredrar att göra pizzan rund medans andra bara knådar ut den rektangulärt och slänger den i en ugnsform.

Pizzasås 
1 burk krossade eller passerade tomater
2 matskedar tomatpuré
2 stycken pressade vitlöksklyftor
En nypa salt och peppar
1 matsked strösocker
1 tesked balsamvinäger
1 tesked basilika
1 tesked oregano
Olja
(Om du gillar lök kan du även ha i lite stekt hackad lök)

Häll i oljan i en kastrull och sedan häller du i de krossade tomaterna, tomatpurén och resten av ingredienserna. Koka på tills såsen får en trevlig konsistens.


Göra Pizza
Nu är det dags att börja göra pizzan, häll på tomatsåsen på pizzadegen som du format till pizzor. Häll sedan på osten och annan fyllning du vill ha. Det finns massa goda saker du kan ha på din pizza.

Tips på fyllning
Skinka
Oliver
Färska skivade tomater
Oxfilé (dyrt om man ska prata om billig studentmat :P)
Soltorkade tomater
Mozzarella
Salami
Räkor
Ananas
Feta-ost
Kebab-sås
Bearnaisesås
Kyckling
Musslor
Lök

Som du ser finns det massor av olika saker du kan ha som fyllning på din pizza, det är bara att ta något du har hemma som du tycker passar bra.

När du lagt på all fyllning på pizzan är det dags att lägga den i ugnen som ska vara på 225 grader när du stoppar in den. Det tar cirka 10 - 15 minuter för en pizza att bli klar, det är egentligen bara att kolla på den så ser du.



Om du tycker det här är för jobbigt så kan du bara ringa din lokala pizzeria och beställa en pizza, men då är det inte billig studentmat längre.


/Billig studentmat



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar